Την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Τέταρτης (Δ’) Τάξης, των τριών (3) Τμημάτων, τίμησαν τους εθνομάρτυρες, ήρωες και ιστορικά πρόσωπα του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908), συμμετέχοντας σε εκδήλωση, που διεξήχθη στον ανδριάντα του Παύλου Μελά, επί της οδού Δημητρίου Γούναρη, δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Δράμας.
Τη διδακτική δράση οργάνωσαν οι Δασκάλες των Τμημάτων της Τετάρτης(Δ’) Τάξης, κυρίες Μαρία Καραβασίλη, Σοφία Γερούδη και Κατηφένια Κουτσουρά, καθώς και η καθηγήτρια Μουσικής Ξένια Βασιλειάδου.
Καταρχάς, στους μαθητές και τις μαθήτριες απευθύνθηκε ο Διευθυντής του Σχολείου, Δημήτριος Μαυρόπουλος, ο οποίος εξιστόρησε σύντομα και εύληπτα την αιματηρή πορεία του αγώνα των Μακεδόνων προς την εθνική ελευθερία και την αίσια κατάληξη, δηλαδή την απελευθέρωση των αλύτρωτων αδελφών και των σκλαβωμένων εδαφών, με τους βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 1913.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα, διάβασαν σύντομα βιογραφικά των πρωταγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα, π. χ. του Παύλου Μελά, του Ίωνος Δραγούμη, του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, του Καπετάν Άγρα(Σαράντος Αγαπηνός), του Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομου Καλαφάτη, του Λάμπρου Κορομηλά, του Άρμεν Κούπτσιου, κ. ά. Η δραστηριότητα πλαισιώθηκε με τραγούδια, μεταξύ των οποίων το «Μακεδονία ξακουστή». Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση δάφνινου στεφανιού, το οποίο κατασκεύασαν οι μαθητές στο Σχολείο, στον ανδριάντα του Παύλου Μελά και το ψάλσιμο του Εθνικού Ύμνου.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν Γονείς και συγγενείς των μαθητών μας, με δική τους πρωτοβουλία. Οι προβλέψεις των υγειονομικών πρωτοκόλλων τηρήθηκαν κατά γράμμα. Η μετάβαση στον ανδριάντα του Παύλου Μελά έγινε πεζοπορώντας, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες εφάρμοσαν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας(ΚΟΚ).
Την εκδήλωση παρακολούθησε η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κυρία Ευφροσύνη Χαραλαμπίδου, η οποία απευθύνθηκε με επίκαιρο και εόρτιο λόγο προς τους μαθητές και τους παριστάμενους Γονείς. Με τις εκδηλώσεις σαν και αυτήν, της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα, καλλιεργείται η ιστορική γνώση, διαμορφώνεται η εθνική συνείδηση και επιβεβαιώνεται η ταυτότητα της ομόγλωσσης, ομότροπης και ομοεθνούς κοινότητας.